Kaip ilgiau išlaikyti skintas gėles?

Gėlės – kiekvieno interjero puošmena, namų jaukumo akcentas. Jas malonu gauti kiekvienam žmogui ne tik per įvairias šventes, bet ir įprastą dieną. Juk gėlės skleidžia malonų aromatą, žavi savo žiedų gausa ir įvairove, kuria atmosferą. Tad manome, jog kiekvienas nori gėlių jaukumu džiaugtis kuo ilgiau. Taigi pateiksime net kelis laiko patvirtintus būdus, kad gautos gėlės neprarastų savo žavesio, kvapo ir išliktų dailiai pamerktos vazoje kuo ilgiau.

Tinkamos vazos pasirinkimas. Suprantama, kad kiekvienuose namuose nebus didelio vazų pasirinkimo, tačiau kiek galėdami stenkitės, kad skintos gėlės nebūtų labai prisispaudusios viena prie kitos. Pirmiausiai vaza turėtų būti kruopščiai išplauta ir pakankamai aukšta, kad gėlių šakos galėtų stabiliai stovėti. Taip pat reikėtų rinktis platesnę ir gilesnę vazą, kurioje žiedai ir stiebai turėtų pakankamai vietos.

Gėles paruošimas. Jeigu gaunate gėles surištas juostele, būtinai tą juostelę atriškite ir išimkite iš pakavimo popieriaus - taip geriau cirkuliuoja oras tarp žiedų. Kiekvienos gėlės kotą atnaujinkite aštriu peiliu, specialiomis žirklėmis ar kitais gėlės rūšiai būdingais metodais. Galima gėles trumpinti jau po tekančiu vandeniu. Į švarų vandenį galima įpilti ir šiek tiek skintų gėlių trąšų, kurios parduodamos gėlių parduotuvėse – tokios trąšos užkerta kelią puvimą skatinančių bakterijų plitimui ir tokiu būdu gėles galima išlaikyti šviežias ilgiau. Taip pat nuo gėlių kotų pašalinkite tuos lapus, kurie galėtų turėti sąlytį su vandeniu. Tai yra svarbu todėl, kad lapai vandenyje pradeda pūti. Puvimo procese dalyvauja bakterijos, kurios galiausiai užkemša gėlių stiebus ir jie negauna vandens. Negavusios vandens gėlės pradeda vysti ir skleisti nemalonų kvapą. Jeigu gėlės apvytusios, pamerkite jas iki pat žiedų į vandenį, palikite gėles ten bent kelioms valandoms. Rekomenduojama vandenį keisti ir kotelius trumpinti kasdien, tačiau galima – ir kas antrą dieną. Tiesiog svarbu vandenį vazoje išlaikyti kuo švaresnį.

Vandens pasirinkimas. Dažniausiai esame įpratę gėles pamerkti į paprastą vandenį iš krano, tačiau jis tikrai nėra geras pasirinkimas. Norint, kad gėlės stovėtų ilgiau, jas reikia merkti į iš lietaus ar vandens telkinių gautą minkštą vandenį. Jeigu telkinių arti nėra, o lietaus nenusimato, palaikykite iš krano įpiltą vandenį bent 12 val. prieš merkiant gėles, tai svarbu tam, kad išsigaruotų chloras. Jeigu joks variantas nėra tinkamas, o gėles gavote netikėtai, merkite į vandenį iš krano.  Norėdami prailginti gėlių žydėjimą, naudokite papildomas dezinfekuojančias ir maisto medžiagas, kurios maitintų gėles ir neleistų vandenyje veistis bakterijoms. Kiek vandens pilti, kartais gali priklausyti nuo gėlių. Pavyzdžiui, tulpės mėgsta gerti daug vandens, o narcizams jo galima pilti mažiau. Galiausiai reikia žinoti, kad gėlės minkštesniais koteliais (leukonijos, jurginai, pentinius, žvaigždūnės) ima pūti greičiau, jeigu vanduo nepakeičiamas kasdien. Tačiau kiekvienos gėlės savybių visada galima pasiklausti pas floristus.

Tinkamą vietą. Taip pat svarbus ir vietos pasirinkimas, Skintoms gėlėms nepatinka saulės šviesa, šiluma ir drėgmė. Joms reikia vėsios ir tamsesnės patalpos, dėl to nestatykite jų ant palangės, prie šildytuvo ar ventiliacijos angų. Nestatykite jų ir šalia vaisių. Jei šalia vazos su gėlėmis yra lėkštė su vaisiais (ypač bananais), puokštė nuvys greičiau, nes vaisiai išskiria etileno dujas.

Gėlių derinimas. Pastebėję nuvytusią gėlę nelaikykite jos vazoje šalia kitų, geriau išimkite, kadangi iš puvėsių sklindantis metilenas gali neigiamai paveikti likusias gėles. Nepamirškite, kad kiekviena gėlė yra išskirtinė, todėl ne visos veislės yra tinkamos skynimui ir transportavimui.

Trąšos. Gėlių trąšų visada galime rasti parduotuvėse, tačiau yra galimybė jas pasigaminti namuose. Yra daugybė receptų, tačiau populiariausi yra:

  • Obuolių sidro actas ir cukrus. Į gėlėms skirtą vandenį įpilkite du valgomuosius šaukštus obuolių sidro acto ir du valgomuosius šaukštus cukraus ir gerai išmaišykite. Actas turi sunaikinti bakterijas, o cukrus – pamaitinti gėles.
  • Aspirino tabletė turėtų sumažinti rūgštingumą, o tai padeda ilgiau išlaikyti gėles gyvybingas.
  • Monetos turėtų rūgštinti vandenį ir kovoti su bakterijų dauginimusi, todėl išsiskleidusios gėlės žydi ilgiau.
  • Valgomoji soda. Daugelis rekomenduoja į vazą su gėlėmis įpilti ketvirtį stiklinės valgomosios sodos ir teigia, kad puokštė stovės ilgiau bei žiedai kvepės skaniau.
  • Šaldytuvas. Jei kiekvieną vakarą vazą nakčiai pastatysite į šaldytuvą, gėlės ilgiausiai išliks šviežios ir gražios. Šaltis yra geriausias gėlių laikymo būdas. Ne ledinis šaltis, o 5–6 laipsnių temperatūra.

Puokštė vazoje – tai gyvas gamtos kūrinys, kuriuo reikia pasirūpinti kasdien: keisti vandenį, atnaujinti kotelių pjūvius, nuimti parudavusius lapelius ir t.t. Skintų gėlių negalima laikyti tiesioginėje saulėje ar skersvėjyje. Jos ilgiau stovi vėsiame kambaryje ir gryname ore. Svarbiausia, atminkite, kad puokštė ilgiausiai nevysta tada, jei ji dovanojama iš širdies ir su meile. Taigi, jei norite, kad gėlės jus džiugintų ilgiau, skirkite joms savo dėmesį ir rūpestį.


Kaip_priziureti_geles_botanikas



 

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti