Intelektualūs augalai. Ar augalai gali komunikuoti, mokytis, samprotauti?

 

            Prieš kelerius metus idėja, kad augalai yra intelektualūs, daugumai žmonių būtų atrodžiusi nesuprasta ir gana beprasmiška. Vis dėlto dabar vis labiau pripažįstama, kad augalai tam tikru atžvilgiu rodo savotišką intelektą.

            Ką turime omenyje minėdami intelektą? Įprastas apibrėžimas teigia, kad tai yra gebėjimas mokytis, samprotauti, suprasti. Tačiau yra šiam atvejui tinkamesnis apibrėžimas, kuris  teigia, kad intelektas - tai gebėjimas optimaliai reaguoti į iššūkius, kuriuos iškelia aplinka ir aplinkybės. Tai apibrėžimas, kurį galime pritaikyti augalams. Augalai yra meistrai, prisitaikantys prie aplinkybių, kuriose jie atsiduria, naudodami įvairiausias technikas.

Samprotavimui nereikia smegenų

            Dabar trumpa teorinė dalis, kuri pagrindžia teiginį. Pasirodo, kad intelektui nereikia smegenų. Tam naudojami neuroniniai tinklai arba hiper prijungti tinklai, kurie dažniausiai smegenyse visai nedalyvauja. Miškuose visą ekosistemą reguliuoja vienodai sudėtingi mikoriziniai tinklai per signalo perdavimus, tarpininkaujant augalų pasiuntinių molekulėms. Galima pašmaikštauti, kad medžiai ir grybai yra tarsi miško internetas. Mes esame biocheminės būtybės. Smegenų neuromediatoriai ir augalų pranešimų molekulės išsivystė iš tų pačių evoliucijos pirmtakų ir tikriausiai atliko panašias funkcijas. Todėl nenuostabu, kad augaluose yra daugybė į neurotransmiterius panašių junginių, kurie gali veikti smegenų siųstuvus. 

Augalų problemų sprendimai

            „Intelektas yra gebėjimas spręsti problemas, o augalai nepaprastai gerai jas sprendžia“, - teigė Mancuso. Augalai susiduria su daugeliu tų pačių problemų kaip ir gyvūnai nors sąlygos ir požiūris labai skiriasi. Augalai turi rasti energijos, daugintis ir atitolinti plėšrūnus. Norėdami atlikti šiuos dalykus, teigia Mancuso, augalai apsirūpino protu ir jausmais.

            Pirmiausia augalai sprendžia energijos poreikio problemas. Norėdami išspręsti savo energijos poreikius, dauguma augalų kreipiasi į saulę - kai kuriais atvejais tiesiogine prasme. Augalai sugeba augti pavėsingose vietose, o bandydami surasti šviesą ir dienos metu apsuka lapus, kad užfiksuotų geriausius spindulius.  Tačiau kai kurie augalai pasirinko kitokį energijos gavimo kelią. Nuskambės, kiek keistai, bet augalai apsirūpindami gyvūnais aprūpindavo energija.  Maisto racionas gana platus pradedant vabzdžiais, baigiant pelėmis ir net paukščiais. Veneros muselinė gaudyklė gali būti pati garsiausia iš gyvūnus valgančių augalų, tačiau yra mažiausiai 600 gyvūnus valgančių florų rūšių. Norėdami tai padaryti, šie augalai sukūrė sudėtingus masalus ir greitą reakciją, bandydami sugauti, laikyti ir praryti grobį. Augalai taip pat naudoja gyvūnus tam, kad galėtų daugintis. Daugelis augalų pateikia užkandžius ir kitokias pagundas (dažniausiai tai būna spalvos), kad suviliotų apdulkintojus, bendraujant tiesiogine apgaule ar atlygiu. Nauji tyrimai rodo, kad kai kurie augalai netgi skiria skirtingus apdulkintojus.

            Galiausiai augalai sukūrė neįtikėtiną toksiškų junginių įvairovę, kad išvengtų plėšrūnų. Užpuolus vabzdžiui, daugelis augalų išskiria specifinį cheminį junginį. Tačiau dažnai išskiria brangų chemikalą tik tame lape, kuris yra užpultas. Tad galime pajuokauti, kad augalai ne tik protingi, bet ir taupūs.

Augalų komunikacija

„Per pastaruosius kelis dešimtmečius mokslas parodė, kad augalai yra apdovanoti jausmu, mezga sudėtingus socialinius santykius ir gali bendrauti su savimi ir su gyvūnais“, - rašo Mancuso ir Viola. Teigiama, kad augalai yra nuostabūs komunikatoriai: jie dalijasi daugybe informacijos su kaimyniniais augalais arba su kitais organizmais, tokiais kaip vabzdžiai. O šiandien jau mokslininkai žino, kad augalai bendrauja labai įvairiai. Atliktų tyrimų dėka buvo nustatyta, kad augalai bendrauja per elektrinius signalus, kvapus ir net vibracijas. Taip pat pastebėta, kad daugelis augalų perspėja kitus apie savo rūšį, kai gresia pavojus. Jei užpuolė vabzdys, augalas nusiųs savo kaimynams cheminį signalą, tarsi sakydamas: „ei, mane valgo - paruošk savo gynybą“.

 20 skirtingų pojūčių

            Žmonės turi penkis pagrindinius pojūčius. Tačiau mokslininkai atrado, kad augalai turi mažiausiai 20 skirtingų jutimų, naudojamų sudėtingoms jų aplinkos sąlygoms stebėti. Pasak Mancuso, jie turi jutimus, kurie apytiksliai atitinka mūsų penkis, bet turi ir papildomų, kurie gali atlikti tokius dalykus kaip matuoti drėgmę, aptikti gravitaciją ir pajusti elektromagnetinius laukus. Mokslininkai netgi atrado tai, kad augalai atpažįsta savo artimą giminę, skirtingai reaguoja į to paties tėvo augalus. Štai čia kyla klausimas, kodėl augalų jautrumas ir intelektualumas buvo taip ilgai ignoruojamas? Mancuso sako, jog taip yra todėl, kad augalai labai skiriasi nuo mūsų ir mums tiesiog „neįmanoma“ pasodinti save augalo vietoje.

             Taigi augalai pasižymi dar begale kitų nuostabą keliančių dalykų. O atsakymas į klausimą, kodėl augalai toki protingi nors smegenų neturi, dar labiau keliantis susižavėjimą. Pagalvok, turint vienas smegenis - lygiai taip pat kaip ir vieną širdį ar plaučių porą - augalas būtų daug lengviau sunaikinamas. „Štai kodėl augalai neturi smegenų: ne todėl, kad jie nėra protingi, bet todėl, kad jie būtų nepažeidžiami“ - sakė Mancuso. Tai visgi nuostabus tas augmenijos pasaulis! Dėl to dar kartą paraginsime mylėti ir puoselėti gamtą. Jus pati gamta iš savęs skleidžia šviesą, tyrumą, lengvumą.

 

Intelektualus_augalai

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti