Gegužės mėnesio gėlės

Pavasaris - gamtos pabudimo metas. Nors pradžioje jis mus pasitinka su sniegu ir ganėtinai  vėsus, tačiau su gegužės pradžia viskas pasikeičia dramatiškai. Juk gegužė yra labiausiai žydintis pavasario mėnuo! O būtent šiuo metu gamta atsibunda ir pradeda dažytis įvairiausiomis spalvomis. Tai laikas, kai gamta pažadina ir suteikia mums savo grožį ir šilumą. Taigi skaityk toliau ir sužinok, kokiomis gėlėmis galime grožėtis gegužės mėnesį.

  1. Gegužės slėnis

Gegužės slėnis kitaip vadinamas gegužinės lelijos arba slėnio lelija. Slėnio lelija yra ne tik graži ir skaniai kvepianti gėlė, bet visus nudžiuginanti po ilgo žiemos šalčio. Šios gėlės yra gana subtilios, o savo žiedelių forma primena mažus varpelius, kabančius ant stiebo. Slėnio lelija žydi šiltą pavasario dieną miške ar miško pakraščiuose. Dažnai slėnių lelijos gali būti randamos ir daubose, jos ten gali sudaryti net ištisus plotus! O dar smagiau žinoti tai, kad šiomis gėlėmis galime džiaugtis ilgiau ar net kiekvieną dieną. Šias gėles galima laikyti ar auginti namų sąlygomis. Taip pat namų sodui buvo sukurtos specialios alyvmedžių veislės slėnio lelijos, žydinčios nuo žiemos vidurio iki vasaros pabaigos.

  1. Tulpės
Ši gėlė yra tokia populiari, kad pristatyti daug nereikia. Pražydusios tulpės skelbia apie atvykusį pavasarį, bei tradiciškai, kovo 8 d. proga, moterys nudžiuginamos gražiausiomis tulpių puokštėmis. Juk jų elegantiški žiedai pripildo pozityvia ir pakilia nuotaika. O štai gegužės mėn. jau galime pasimėgauti šių augalų žydėjimu savo sode. Tulpes savo sklype pasisodinti tikrai nėra sudėtinga, tad jomis gali džiaugtis kiekvienas individualaus namo ar sodybos savininkas.
 
  1. Žibuoklės
Žibuoklės - tai mūsų miškus ir pamiškes puošiantys melsvų spalvų žiedeliai. Galima drąsiai teigti, kad kiekviena žibuoklė yra visiškai unikali. Dažnai šias gėlytes galima rasti ir vis kitokių spalvų bei formų, o  net ir pauostę suprastume, kad kvepia ne visos vienodai.  Tokie radiniai dažnai pro akis nepraslysta ir netrukus atkeliauja į namus ar gėlyną. Natūraliai žibuoklės auga pavėsyje arba pusiau pavėsyje, dažniausiai po medžiais ar krūmais, šlaituose ir slėniuose.

  1. Saulutės
Šios gėlės pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio margarites, kuris reiškia perlą. Pavadinimas labai taiklus kadangi saulutės savo žiedelių forma ir spalva ant vejos primena išbarstytus perlus. Dažniausiai šios gėlės žydi pavasarį ir pirmąją vasaros pusę, tačiau esant drėgnam ir vėsiam orui saulutės skleidžiasi net iki šalčių! Taip pat yra tikinčių, kad šios gėlės pasižymi ryškiomis gydomosiomis savybėmis. Manoma, kad iš žydinčių saulučių šviežiai išspaustos sultys, pasaldintos medumi, yra patikrinta priemonė esant kvėpavimo takų ligoms. Taigi šios gėlės pasižymi ne tik savo grožiu.
 
  1. Vėjalandės šilagėlės
Ryškūs mėlynai violetiniai žiedai ir stiebai apaugę tankiais plaukeliais – tai retosios vėjalandės šilagėlės! Dėl savo retumo jos įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą ir priskiriamos 2 (V) saugomų rūšių retumo kategorijai. Jos žydi balandžio - gegužės mėnesyje ir atrandamos ne visur. Auga sausuose pušynuose, lengvo smėlio dirvožemiuose, ant šlaitų. Tačiau džiaugiantis šių gėlių grožiu svarbu nepamiršti, kad visos augalo dalys yra nuodingos, tad sultys patekusios ant akių, burnos ar gleivinės, gali sukelti uždegimą.
 
  1. Pavasarinė raktažolė
Raktažolė - populiariausia pavasarinė daugiametė gėlė visame pasaulyje! Žydi gegužės mėnesyje. Gausiai lankoma bičių ir puošia kraštovaizdį. Auga šlapiose ir drėgnose pievose. Lapai ištisiniai arba skiautėti, kotuoti arba bekočiai, pliki arba plaukuoti, skroteliniai. Žiedai įvairių spalvų, atspalvių ir formų. Tokia šių gėlių rūšių įvairovė sužadina norą ja grožėtis arčiau savęs, tačiau tai labai reikli gėlė, todėl retai kam pavyksta ją auginti namuose ar gėlynuose.
 
  1. Kupstinis švylys
Kupstinis švylys - tai daugiametis, tankiais kupstais augantis žolinis augalas ir pavasarį vienas pirmųjų pražystantis pelkėje. Auga drėgnose vietose, vandens pakraščiuose. Pasižymi išskirtinėmis savybėmis ir išvaizda. Literatūroje galima rasti informacijos apie šio augalo maistines savybes, o pažvelgus taip norisi paliesti jo pūkuotas viršūnes! Dėl šių savybių seniau šis augalas atlikdavo kitokią funkciją. Dzūkijoje vaikai eidavo „kūlynauc" – rinkti žydinčių šio augalo ūglių, kurių apatinę minkštą dalį valgydavo, o medvilnę primenantys vaisių pūkai buvo naudojami pagalvėms kimšti, audiniams. Dabar šis augalas dažnai tampa tik kraštovaizdžio dizaino dalimi.  
 
  1. Purienos
Anks­ti pa­va­sa­rį ryš­kiai gel­to­nai pra­žy­stančios pel­ki­nės pu­rie­nos.. Žy­di balandžio – gegužės mėnesiais. Jos au­ga pelkėto­se, šla­pio­se vie­to­se. Pu­rie­nos daž­nos grio­viuo­se, pa­ba­liuo­se ar paupiuose. Ka­dan­gi pu­rie­nos au­ga vi­so­je Lie­tu­vo­je žmo­nės joms tu­ri su­gal­vo­ję ne vie­ną įdomų ar net gana keistą vardą: lukš­tas, ak­li­nas, kar­va­žo­lė, la­pū­ga, pu­ro­nas, pur­va­žo­lė, žąsytko­jė, žąsd­vė­sa, žąs­my­riai ­ir kiti dar įvairesni pavadinimai. Pastarie­ji pu­rie­nų pa­va­di­ni­mai per­spė­ja, jog šie augalai nuo­din­gi, nes purienos – vėdryni­niai au­ga­lai, o vi­si vėd­ry­nai tu­ri daug bio­lo­giš­kai veiklių medžiagų, ku­rio­mis ga­li apsinuody­ti gy­vu­liai, paukš­čiai ir žmo­nės. Pu­rie­nų ge­riau ne­skin­ti, nes švie­žio­se au­ga­lo sul­ty­se yra odą dir­gi­nan­čių, nuo­din­gų medžia­gų.
 
  1. Žydrės
Žydrės – pavasarinės gėlės, kurios vienos iš pirmųjų pražysta soduose. Žydrės yra populiarios gėlynų puoselėtojų, nes yra nereiklios ir gausiai žydi be didelių pastangų. Žiedai mėlyni, kvapnūs, sukrauti kekėse. Auga saulėtose ir pusiau užpavėsintose vietose. Dažnai šias gėles pamatysime puošiančias gazonus, parkus, skverus, alpinariumus.
 
  1. Krokai

Krokai – vienos iš pirmiausiai pražystančių svogūninių gėlių pavasarį, kurios nudažo bundančias dienas ryškiomis spalvomis. Šie augalai kaip ir žydrės – visiškai nereiklūs ir puikiai prisitaikantys. Žiedai dažniausiai yra nedideli, tačiau pasižymintys didele spalvų įvairove: balti, kremiškai balti, geltoni, oranžiniai, šviesiai arba tamsiai violetiniai, alyviniai, melsvi, dažnai dvispalviai ar trispalviai, su trimis ryškiai geltonomis ar raudonai oranžinėmis purkomis. Tad jeigu galvoje sukasi mintis, kaip papildyti aplinką spalvomis, tuomet niekada nesuklysite pasirinkdami krokus.
 
Šios gėlės yra vienos iš dažniausiai Lietuvos kraštovaizdį puošiančių augalų, tad gegužės mėn. gėlių sąrašas nepabaigtas. Visame pasaulyje gausu nuostabių žiedų, kurie džiugina mūsų akis. Kiekvienas savitas, tad aplinką puošia skirtingomis gėlėmis. O kokios gegužės mėnesio gėlės tau yra gražiausios?

 

geguze_menesio_geles_botanikas_lauko_geles

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti